SPORT COMPRESSIEKOUSEN
De compressiekous voor de actieve sporter
Herzog Compressie
Werkingsmechanisme van de Herzog Sport Compressiekousen
De Herzog Sport Compressiekousen hebben op drie manieren een gunstige werking vóór-, tijdens- en na sportbeoefening:
- Blessurepreventie
- Inzetbaar bij blessurebehandeling
- Herstel- en prestatiebevorderend
Blessure preventief
Tijdens het grondcntact in de loopbeweging zorgen de kousen ervoor dat er veel minder sprake is van zijwaartse (laterale) trilling en dus schudbelasting van de relatief zware kuitspieren. Hierdoor ontstaan er minder trekkrachten aan het scheenbeenvlies en de achillespezen.
Inzetbaar in de behandeling
Na zweepslag (spierscheur) of verkramping (micorscheur) in de kuit worden de wondranden door de comprimerende kous goed tegen elkaar aan gedrukt en aaneengesloten gehouden waardoor het genezingsproces wordt versneld en er minder kans is op littekenvorming. Littekenweefsel is op zijn best nog enigszins rekbaar maar zal nooit meer de elasticiteit krijgen van de omliggende spier. Bovendien wordt bloeduitstorting effectief tegengegaan. De kousen fungeren als een hechtpleister waardoor de blessure sneller zal genezen.
Schokdempend
De kuit blijft door de comprimerende kous compact en solide waardoor de schok bij de voetlanding effectief wordt gereduceerd. Dit schokdempende effect zorgt ervoor dat er minder spierschade zal optreden. Minder spierschade betekent ook dat er minder vocht wordt vastgehouden in de ruimte tussen de cellen.
Herstel – en prestatiebevorderend
Bij intensieve inspanning en grote schokbelasting zal er spiercelweefsel worden afgebroken. Spiercelresten binden water in de ruimte tussen de cellen waardoor de microcirculatie nadelig wordt beïnvloed. De toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spiercel wordt belemmerd en de afvoer van melkzuur (afvalproduct van het verbrandingsproces) en koolzuurgas stagneert.
De kousen bieden een relatief hoge compressie op enkelniveau met een afnemend verloop richting knie. Door de verhoogde druk op het spierweefsel wordt het te veel aan vocht, met daarin opgelost de afvalstoffen van het verbrandingsproces, vanuit de tussencelruimte weer in de circulatie gedwongen. De zo essentiële afnemende druk van de kous waarborgt dat het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, richting het hart adequaat wordt teruggevoerd.
Het is aan te bevelen om de kousen tot geruime tijd na de inspanning te dragen om optimaal te profiteren van de herstelbevorderende eigenschappen van de kous.
PRO compressiekous
Optimale afvoer van afvalstoffen
De Sport Compressiekous levert een relatief hoge druk en heeft een afnemend drukverloop vanaf enkel tot knie. Dit zorgt ervoor dat de bloedstroom vanuit het haarvatennetwerk richting het hart wordt geoptimaliseerd. Hierdoor worden de afvalstoffen van het verbrandingsproces sneller afgevoerd.
- Gedoseerde compressie
- Afnemend drukverloop van enkel tot knie
- Effectief bij kuitklachten, shinsplints en achillespees problemen
- Sneller herstel na de inspanning
Preventief en helend
Bij kuitklachten, spierverrekkingen en verkrampingen werken de kousen preventief en helpen bij de genezing. De kousen verminderen de schokbelasting waardoor spierschade wordt voorkomen.
PRO compressie tube
- Afnemend drukverloop van enkel tot knie
- Effectief bij kuitklachten, shinsplints en achillespees problemen
- Worden vooral gebruikt tijdens de inspanning
Omdat er geen compressie werking is op de voet, in tegenstelling tot de kousen met voet, moeten de tubes na de cooling down worden uitgetrokken.
Compressie enkelsok
Innovatief product van Herzog Medical
- Extra compressie op de voetboog
- Corrigerende ondersteuning van het voetgewelf
- Gaat vochtophoping tegen
Compressie op het voetgewelf
De Herzog compressie enkelsokken leveren een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van irritatie van de peesplaat onder de voet en houden de voetboog op spanning. Bovendien zijn het superieure sportsokken met een ergonomische linker- en rechtervoet, gebreid met antibacteriële garens met extra demping rond de bal van de voet en onder het hielbot om het vetlaagje hieronder te beschermen. De enkelsok geeft een stevige compressie op het voetgewelf en rond de hiel-wreeflijn. Die extra compressie is van belang om de natuurlijke welving van de voetzool in stand te houden en de peesplaat te ontlasten waardoor de voetboog minder zal doorzakken.
Gezwollen voeten
Veel wandelaars, en in mindere mate soms ook hardlopers, kennen het ‘gezwollen’ voeten fenomeen tijdens- en na een stevige wandeling of run. De voeten voelen op den duur pijnlijk aan en het verdergaan wordt soms ernstig gehinderd. Tot op heden was daar nog geen goede remedie tegen, anders dan de benen hoog leggen in pauzes en na de inspanning.
Oorzaken en hoe te voorkomen
De oorzaak van dit ongemak zit hem voornamelijk in de binding van vocht met de eiwitrijke afbraakproducten die vrijkomen bij inspanning. Dit vocht (oedeem) kan gedurende de inspanning niet snel genoeg door het aderlijke systeem uit voeten en enkels worden afgevoerd.
Een bijdrage aan een snellere afvoer kan worden geleverd door gedoseerde compressie van buitenaf toe te dienen. Een techniek die door Herzog al in de 90er jaren van de 20e eeuw werd ontwikkeld en steeds verder werd geperfectioneerd.
Extra compressie op het voetgewelf en enkelregio aflopend naar de onderzijde van de kuit zorgt er voor:
- dat vocht met de afvalslakken van het verbrandingsproces sneller worden afgevoerd
- en er dus minder oedeemvorming kan ontstaan in de voet
Combinatie enkelsok met de PRO compressie tube
Vochtophoping met afvalstoffen wordt door de comprimerende werking van de sokken vanaf de voet overgenomen door de tube en verder naar boven afgevoerd. De combinatie maakt het bovendien mogelijk om de tubes langer aan te houden omdat er compressie wordt uitgeoefend op het gehele onderbeen.
Eigenschappen compressie enkelsokken:
- Goede polstering en dus drukverdeling op enkel en achillespees.
- Goede schokdempende dikkere zool.
- Garens voorzien van zilverionen waardoor er minder transpiratiegeur ontstaat.
- Climawell fibers voor een snellere vochtafvoer.
- Ergonomische gevormde linker- en rechtervoet.
Het aan- en uittrekken van de kousen
Zoals eerder is uitgelegd is het van (fysiologisch) groot belang dat de kousen ter hoogte van de enkels de hoogste compressie leveren. Daardoor is het aantrekken minder gemakkelijk. Logisch, want juist bij de enkel is de doorsnee van de kous het kleinst, terwijl de dikkere kuit en de wreef door die nauwere ruimte heen moeten. Zie ook de instructievideo beneden.
Aantrekinstructies compressiekousen
- Pak de kous bij de boord vast en ga met de hand in de schacht;
- Neem tussen duim en wijsvinger de hak aan de binnenkant beet en keer de kous tot aan de voet binnenstebuiten. Alleen de schacht is nu omgekeerd en het voetgedeelte blijft dus binnen in de kous;
- Rek het voetgedeelte met twee handen goed uit en trek dit voorzichtig over de voet en hiel. Het voetgedeelte zit nu op zijn plaats;
- Trek nu de kous in een beweging voorzichtig zover over de hiel totdat er weerstand wordt ondervonden;
- Sla nu de bovenrand weer terug naar beneden. Trek dan de dubbelgeslagen kous over de hiel totdat de voet goed gepositioneerd is in het voetgedeelte van de kous. Herhaal deze procedure zo nodig totdat het voetdeel perfect past;
- Verdeel de schacht van de kous verder plooivrij over het been. Wanneer de kuit door het breiwerk heen zichtbaar is (lichter van kleur is) dan de schacht opnieuw verdelen.
Uittrekken kousen
- Pak de kous bij de boord vast en trek de schacht in een beweging zover mogelijk tot over de hiel totdat dit moeilijk wordt;
- De dan dubbelgeslagen kous duwt u dan met beide duimen langs de achillespees over de hiel;
- Trek dan aan de boord de kous volledig over de voet.
Hulpmiddelen
Om het aantrekken te vergemakkelijken en beschadigingen te voorkomen is het gebruik van rubberen huishoudhandschoenen met goed profiel aan te raden.